با توجه به قانون پراکندگی رایلی، اگر اندازه ذره کمتر از طول موج نور مرئی باشد، ذره مورد نظر ذره مناسبی است. چون طول موج کوتاه تر را با تاثیر بیشتری نسبت به طول موج های بلندتر پراکنده می سازد. مولکول های جو زمین ( که کوچکتر از طول موج نور آبی هستند) به وضوح نور آبی را موثرتر از نورهای سبز و زرد و قرمز بازتاب می دهند. اگر مجموعه ای ازمولکول ها را مستقیما در خطی در برابر خورشید قرار دهیم، خورشید اندکی قرمز به نظر می رسد. اما اگر به همین مجموعه مولکولی از کنار یا بغل نگاه کنیم نوری را که مجموعه در حال پخش و پراکنده کردن آن است، می بینیم ( پراکندگی نورآبی بر دیگر نورها چیرگی دارد.)
رنگ قرمز خورشید نتیجه دیگر پراکندگی است. هنگامی که خورشید در هنگام غروب به نظر می رسد که به سمت افق حرکت می کند، نور آن به میزان زیادی در جو نفوذ می کند. از آن جایی که مولکول های درون جو نور آبی را بهتر از هر نور دیگری انتشار داده و پراکنده می کنند، نوری که درون جو در این زمان به چشم ما می رسد رنگ آبی ندارد، از این جهت نور قرمز دارای تسلط و برجستگی بیشتری است. حالتی که به آن گرگ و میش گفته می شود و همچنین طلوع آفتاب نیز نتیجه پراکندگی نور توسط مولکول های جو است.
بر عکس زمین، ماه جو ندارد و بنابراین رنگ ندارد. آسمانش کاملا سیاه است. زمانی که خورشید در محلی از ماه غروب می کند، همراه با افت شدیدی در دما همه جا تقریبا فورا تاریک می شود
نظرات شما عزیزان:
|